Thursday, July 28, 2011

<< Road To Brazil >>




VS





Antara Singa dan Harimau...Siapa yang akan pulang dengan kekecewaan...Doa ku semoga Malaysia mampu merubah sejarah...Chaiyok Malaysia...Aja-aja fighting...!!!!


Sunday, July 24, 2011

:: Guru oh Guru ::




Masa aku kecik2 dulu kan, cita2 asal aku nak jadi cikgu..bile da meningkat dewasa, aku bercita2 nak jadi GM hotel...giteuw...huhu...tapi last2, aku skarang ni amik degree lam bidang yang langsung takde kaitan dengan perguruan or perhotelan...camne tu...aku skarang duk blaja Library Management..tibe2 lak..tah camne leh terjebak lam dunia yang dipenuhi buku2 ni...sedangkan masa aku skolah dulu..bleh kira dengan jari bape kali aku jejak kaki ke pustaka...isk..isk..isk...takdir Allah kan..rezeki kita, DIA yang tentukan..

Mak aku suh aku sambung blaja lam bidang perguruan...die suh aku jadi cikgu...cerah masa depan katenye...de pencen..banyak pahala selagi ilmu yang kita ajar pada anak2 murid kita tu diguna dengan sebaiknya...tapi nak wat camne...da aku tak minat...tengok la camne...masa depan kita tak taw lagi kan...mane taw kot ade rezeki aku tuk jadi cikgu nati...huhu

By da way, aku sebenarnye nak share sumtin dengan korang...ni adalah antara penyebab kenapa aku tak nak jadi cikgu...leh kena sawan tapioca aku bile nengok bende2 camni...macam post aku sebelum ni...salah siapa...?? cikgu yang mengajar ke, anak2 murid yang terlalu bijak dengan dunia imaginasi mereka...hhmmm...tah la...

Enjoice.. ('-,*)


Tajuk karangan: Terima Kasih datuk

Pulak dah...
Yang ni plak karangan B.I

Yang ni plak Keluarga Saya

Agak2 la kan..kalu korang yang jadi cikgu...pastu pulak masa korang tengah syok2 duk marking kertas peksa dorang...terjumpa plak jawapan camni...pe korang akan wat...renung2 kan...dan slamat beramal... ('-,')

Saturday, July 23, 2011

:: Salah Siapa ::



Isk...boringnye...nak tengok bola pom tak leh...tv tak de...FB je la jawabnye...nak taw perkembangan Harimau Malaya kite...tapi stakat ni singa duk baham ghimau nampaknye..4-1 da skarang ni...tapi kita kena la berpikiran positif sket...ghimau leh makan singa...kacang je tu...huhu

Da duk jalan2 ke FB orang lain...aku ternampak la sumtin yang menarik hati aku...terbelit gak la usus lam perut aku ni bile nengoknye...salah sape gamoknye...isk..isk...isk...kalu aku yang jadi cikgu, xtaw nak cakap pe la...klu sorang takpe lagi...buatnye 2, 3 orang duk tiru budak ni...mau tak sawan cikgu nye...hish...dunia...dunia...

Enjoice.. ('-,*)

Saya Dari UiTM Puncak Perdana


Hmm...tadi aku jalan2 dari blog yang folow blog aku ni...tengah jalan2 tu...ternampak la plak segmen ni...isk, sampai ke sudah aku join segmen2 camni...bukan hape...saje nak tambah kenalan...mane la taw kot de yang sudi..plak tu segmen ni leh memperkenalkan aku pada kawan2 baru dari seluruh universiti yang ada kat Malaysia ni...klu yang study kat obersi nun nak join segmen ni pom bleh...juz klik kat pic kat atas ni...

By da way...juz wan to introduce myself...u al can call me MISZ ONIEZ...skrang stil study kat UiTM PUNCAK PERDANA, Shah Alam...aku budak LIBRARY MANAGEMENT..skrang tengah praktikal kat TATi kat Kemaman, Terengganu...so, tu je...huhu

Samat berkenalan sume...Enjoice.. ('-,*)

Friday, July 22, 2011

~~ Miss My HN ~~





Hhmm...rindunye kat HN...tapi nak wat camne..die sibuk minggu ni...since becoz of his work..its ok...janji die tak lupa kat aku...dah tu plak...terdengar plak lagu D'masiv ni...Rindu Setengah Mati...pergghh...cam taw2 je aku tengah jadi pungguk...merindukan bulan nun jauh di selatan...betul ke aku ni pungguk..

Ah, tak kisah la...janji aku rindu HN setengah mati jugak...btw, lirik die pom cam kena dengan pe yang aku rasa skarang ni...memang kip in tacing la..huhu

Ni aku de letak lirik lagu...kot2 korang pom tengah merindu orang yang tersayang...nak2 plak bile dengar lagu ni...perghh...tangkap leleh la kate ko..so, enjoice.. ('-,*)



Aku ingin engkau ada disini
menemaniku saat sepi
menemaniku saat gundah

berat hidup ini tanpa dirimu
ku hanya mencintai kamu
ku hanya memiliki kamu

Reff:
aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
aku rindu setengah mati

meski tlah lama kita tak bertemu
ku slalu memimpikan kamu
ku tak bisa hidup tanpamu

aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
ku tak bisa hidup tanpamu
aku rindu…


Thursday, July 21, 2011

SEGMEN MARI MENAMBAH FOLLOWER


Yeehaaa...de segman baru la pulouk....kali ni di blog Luna Lanun nan jelita ini...Pelagi...Jom tambah member...mane taw kot pasni de ramai kawan yang sudi singgah kat blog Misz Oniez yang nan hado ni...huhu
Enjoice... ('-,*)

~~ Ukir Nama Di Pulau ~~



De baca paper metro x arini...?? hmm...nak taw...tadi masa aku duk belek-belek paper..aku ternampak sesuatu yang aku agak luar biasa bagi aku yang biasa ni melakukan perkara yang luar biasa camni...klu ikutkan laporan metro arini...seorang sheikh yang kaya raya telah mengukir namanya pada permukaan padang pasir di Pulau Al Futaisi...perrrghh...kaye gile le...pastu aku google la kot2 de info sal sheikh ni...ok..ni aku nak share ngan korang tentang betape kaye nye die ni mengalahkan tokey kaya yang ade...

Ni la Sheikh Hamad bin Hamdan Al Nahyan


Klu ikut pe yang paper tu cakap...nama ni terbentang dalam 3.2 kilometer...huruf die plak setinggi 1 kilometer setiap satu...die punye besar gedabak tu dari huruf H, A n sebahagian huruf M dijadikan laluan air...fuhhh...hebat...hebat...

Gambo2 ni sume gambo yang di amik dari pandangan dari angkasa lepas








Bukan takat tu je...Hamad juga membina trak terbesar di dunia - Wagon Dodge yang mempunyai kuasa 64 kali ganda lebih besar daripada yang asal n ade sumtin cam apartmen dalam tu...trak tu diletak di tengah-tengah padang pasir.

Ni haa...gile besar trak ni...
Pastu kan...kekayaan die ni jugak dianggarkan dalam RM70 juta bilion....dengan duit yang berjuta2 lemon tu...die membina sebuah bangunan berbentuk piramid yang menempatkan kereta die yang berjumlah lebih 200 bijik termasuk 7 Mercedes 500 SEL yang dicat dengan pelbagai warna pelangi..klu nak taw...die ni jugak digelar sebagai "Rainbow Sheikh"...em, mau tak digelar camtu...da die suke kaler kete Merce die dengan kaler pelangi...(misti die suke tgk pelangi kan...huhu)

Ni la bangunan yang die letak kete2 die tu..

Hhmm..gile kaye kan die ni...kalu la aku kaye jugak cam die ni..alangkah indahnya dunia...duit berjuta2 sampai da tak taw da nak watpe dengan duit2 tu sume...tapi...sebelum die ni dikutuk kaw2 oleh korang yang baca sal ni...sebenarnye...mengikut laporan The Daily Mail...Sheikh Hamad adalah juga seorang dermawan yang memberi tumpuan kepada sebab-sebab perubatan...so, dun judge a book by its cover k...


Enjoice... ('-,*)

Tuesday, July 19, 2011

## Ce cite..##







Catu cenje, ciput cite-cite came copot cambil cari cengkerik. ciput cuke cite-cite came copot cebab copot cahabat ciput. Cemace ciput came copot cari cengkerik, ciput cakcikan catu cahyecerah. cahye cerah ciput cakcikan cangat cerah campai ciput came copot cilau. cahaye cerah cube culik copot. ciput cangat cuak. ciput cepat-cepat camba copot cebelum cehaye cerah cempat culik copot. copot cangat cuak came. ciput came copot cepat-cepat cari chelter cambil cepat-cepat cembunyi.


ciput came copot cembunyi cenyap-cenyap cupaye cahaye cerah cucah cari ciput came copot. ciput cakap came copot, "chuuu... chuuu... cenyap...cenyap copot... ".copot cambung cakap, "copot cudah cenyap... ciput cenyap camelah... ". celepas cejam, cahaye cerah cudah chow cebab cucah cari ciput cape copot. ciput came copot cangat cuke cebab cahaye cerah cudah chow. copot cenyum cambil cakap, "copot cayang ciput cebab ciput celamatkan copot... ".ciput cenyum ce.. ('-,*)


Monday, July 18, 2011

<< Di Saat Aku Mencintaimu >>


Lagu peberet aku skarang ni...xtaw nape suke sangat dengar lagu ni..lirik die ringkas...tapi bermakna..i juz like it...

Sunday, July 17, 2011

@> When I Say I Love U <@





cinta,
satu frasa yang bisa celik menjadi buta,
yang dengar menjadi tidak,
yang waras menjadi gila,
yang berduka menjadi suka


~~Love u so much HN~~

Wahai Mentadak...aku tido camne...??




Penah nengok binatang ini..?? Aku masa kecik2 dulu suke sangat tangkap bendalah ni...pas2, letak kat atas meja..then..dengan rasa tak bersalahnye aku tanye si mentadak ni...

"mentadak...mentadak....."
"aku tido camne..??"

Si mentadak tadi terkebil2 nengok aku...misti die pikir..apesal la manusia suke sangat kaco aku..nak bercanda pom tak senang...

Aku hangin je ngan mentadak ni...pastu aku tanye lagi...

"mentadak...mentadak.."
"aku tido camne...??"

Pastu dengan selambe die wat camni...


Hahaha...ye2 je mentadak ni...ade ke aku tido camtu.... :P

Friday, July 15, 2011

## Surat Dari Suami Tuk Isteri ##




Dear Ayang,

Bukanlah abang sayang keta tu lebih dr ayang.. tapi ayang kene faham..keta tu keta bos abang..nnti kalau ilang siapa nak ganti..ayang, abang suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siap kan sarapan, nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah..

Cuba lah ayang pk mana x abang tido dalam keta..abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu..bukan nye abang gi foya2 kan abang gi keja...

Lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza dr jepun..nasib baik abang x belikan kalau x anak kedua kita tu mesti muka cam doremon..ish xnak laa abang..

Pasal hadiah..kan abang dah belikan tapi abang sembunyi kan kat dapur.. ayang yang tersalah buang ingatkan sampah.. tu lah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang..

Sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa kita kawin cuma rm80k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm80k..tapi demi ayang abang wat jugak..sbb masa tu ayang kalau mekap mmg sebijik maya karin.. tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas..setiap kali ayang mekap abang terbayang lak muka pontianak dlm citer pontianak harum sundal malam..

Bukan ayang x cantik tapi kening ayang tu gi cukur wat per.. wlau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang xyah laa nak cukur kening ayang tu...lagi, klu pasal morning kis tu, ayang bgn pun dah tghri nak morning kis cam mana.. dah laa ayang.. abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kampung abang izinkan cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana.. kalau ada gulai tempoyak ke nnti jgn lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi kejar lembu tu... biar jek.. nnti abang balik kampung abang kejar kan..bukan apa, takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital.. abang kene tanduk xpe.. jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe.. abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang..dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. mmg abang kesian tapi muka ayang lepas jatuh longkang tu xleh abang nak bayang kan cam mana....tgk laa sendiri gambar tu....





ok lah ayang.. nnti lepas cuti skolah kita jumpa lagi eah.. bye ayang

love,abang


## Surat Dari Isteri Tuk Suami ##



dear abang,

ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jaga lah diri abang dan kereta abang baik-baik... cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan disini...kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali..sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang..sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3bulan yang lalu dah masuk 3 malam...abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?

harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakan masa kita kahwin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?

tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss gud morning pun susah

sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga maintainance..ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun susah..

kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawaabang kata ayang tak sedar diri

kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada

kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak

paling menyedihkan.. ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek depa.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe..jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama, sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKKAN KEMEJA ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

love,ayang


Promote Blog Saya dalam Satu Entry..Boleh Kan????







~~ promote blog saya yer c.z ~~





!! Kecacatan Yang Chomel !!











Chomel2 kan dorang ni..untungnye de lesung pipit kat pipi...yela kat pipi...xkan kat gigi plak...hehe...


Fact tentang lesung pipit  a.k.a dimple


'Lesung pipit terjadi akibat dari variasi otot muka yang dipanggil zygomaticus major. Kecacatan variasi berlaku pada otot ini yang sepatutnya hanya mempunyai struktur tunggal dari tulang zygomatic. Tulang ini membahagi kepada superior (bahagian atas tepi bibir) dan inferior (bahagian bawah tepi bibir). Selain itu, factor terjadinya lesung pipit adalah kerana otot zygomaticus lebih pendek dari normal menyebabkan kulit tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi'


So, kepada mereka2 yang de lesung pipit tu...jangan riso..walaupun cacat...tapi chomellll...n kerana dengan adanya lesung pipit tu...korang nampak sweeettt sangat bile senyum...pelagi klu senyum sampai ke telinga..memang sah2 dari jauh g da nampak telaga buruk aka lesung pipit korang tu...huhu...by da way...sape yang de lesung pipit...senyum ples.... ('-,*)


~~ Bercanda di Pagi Hari ~~

video

Enjoice...('-,*)

:: Miss My Baby ::

Hmm...arini cuti..pagi2 lagi da bangun..tak taw nak watpe da ni..tu yang lepak kat blog tu... 


But, sumtin was suprising me..hehe...tibe2 de 9 orang folow blog kite..thanks kpd mereka yang sudi folow blog Misz Oniez yang nan hado ni...harap2 pasni de lagi yang sudi folow...u folow i..i folow u...hehe


Entry aku arini cam xle bleh..huhu...tapi betol...really miss my one n only baby..Mohd Adam Idris...my anak buah...da lame rasenye tak dukung die..cubit die..cayam die..(T_T) winduuuuuuu......

My Baby Adam

Lambatnye next 2 week...tak sabar rasenye nak abeskan praktikal...nak balik KL...nak jumpe my Adam ni...tapi...pasni kene pulun wat report plak..OMG...malasnyeeee...



Thursday, July 14, 2011

"SEGMEN JOM KENAL DAN TAMBAH RAKAN BLOGGER"...




Tadi pas solat Isyak..aku jalan2 ke blog cazen aku...pastu aku p ke blog2 yang tertempek kat blog die tu...skali aku ternampak sesuatu yang agak menarik gak la...SKYTECH BELOG...hhmmm...kat blog ni de segmen jom kenal n tambah rakan blogger...ok gak ni...almaklom le...aku baru je bertatih ni...tak bape masak sangat sal industri blog2 ni...mane la tau kot ade yang sudi kawan ngan aku yang tak seberape ni..leh gak mitak tunjuk ajar dari dorang sal industri bloggin ni..

So, tanpa membuang masa aku terus wat seperti yang tuan punyer blog ni suh...

- Nama panggilan Blogger         : Misz Oniez
- Tarikh mula berblog               : 4 Mac 2011
- Rakan blogger terkini             : 4
- Target tambah rakan blogger : 15 orang


Moga2 pasni de la yang sudi singgah kat blog aku ni...tak nak lepak skali pun..pass by pun jadi la...huhu ('-,*)



~~ Kamera oh Kamera ~~



Aduiiii...bile la aku dapat memiliki bendalah ni...da lame mengidam ni...rase jeles je bile tengok orang mengendeng bendalah ni...snap sane...snap sini...isk...hangin je aku rase..ermm..aku sebenarnye suke lepak kat blog Saiful Nang (http://blog.saifulnang.net)..cam cantek2 je pic yang die amik..bak kate Shuib Sepah.."bbaikkk punyerr"...btol la pe yang orang slalu cakap..picture speak loud more than words...gambar leh menceritakan sumenye..suke..duka...gembira...sedih...hmm...gambar2 yang die snap tu memang wow!! la...ni aku de cilok barang skeping dua pic dari blog die tu...huhu



Amacam...santekk kan...tu la...aku da cakap...hhmm..aku nak snap pic camni la...klu bleh lagi cantek dari ni...aku de la gak usha2 kat blog die..kot2 de klas tuk amik gambo cam die ni...skali,makan ratus jugak daa..tapi berbaloi gak la kan...orang pro cam die takkan nak letak harge ciput...gipom, ilmu kan...pe salah bayar lebih sket...kan..kan...kan...

Hhmmm...lambatnye tahun depan...nak keje...nak beli bendalah ni...nak kendeng bende ni jugak...asik telan air liur je bile tengok orang bawak bende ni...aku nak snap sdiri gambo...nak edit kasi cantek...kalu boleh nak amik gambo cam Saiful Nang..cantek je...orang Klate cakap.."kemah keming"...hhmmm...sabo je la ati...

Thursday, July 7, 2011

~~ Nama-Nama Tanah Haram ~




:: Makkah ::
Firman Allah Taala yang bermaksud: "Dan Dialah yang menahan tangan mereka daripada membinasakan kamu dan menahan tangan kamu daripada membinasakan mereka di tengah Kota Makkah sesudah Allah memenangkan kamu ke atas mereka dan Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan" (Surah al-Fath: 24)

:: Bakkah ::
Dari segi bahasa "Bakkah" bermaksud memecah, mencarik atau menunduk. Dinamakan juga Bakkah kerana perbuatan manusia yang ramai datang kepadanya sehingga bersesak-sesak. Firman Allah s.w.t bermaksud: "Sesungguhnya rumah yang mula-mula dibangunkan untuk tempat beribadat bagi manusia, ialah Baitullah yang terletak di Bakkah yang diberkati dan menjadi petunjuk bagi semua manusia" (Surah Ali Imran: 96)

:: Al-Baldah ::
Firman Allah Taala yang bermaksud: "Aku hanya diperintahkan untuk menyembah Tuhan negeri ini al-Baldah yang telah menjadikannya suci dan kepunyaan-Nya segala sesuatu" (Surah l-Naml: 91) 

:: Al-Balad ::
Bermaksud "negeri atau kota". Firman Allah bermaksud: "Aku benar-benar bersumpah dengan kota ini (al-Balad). Dan kamu (Muhammad) bertempat di kota Mekah ini" (Surah al-Balad: 1-2)

:: Umm al-Qura ::
Beermaksud "ibu kampung atau ibu kota". Firman Allah Taala yang bermaksud: "Dan ini al-Quran adalah kitab yang Kami turunkan dan yang diberkati, membenarkan kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya agar kamu memberi peringatan kepada penduduk umm al-Qura dan penduduk negeri-negeri sekelilingnya" (Surah al-Syura: 7)

:: Al-Balad al-Amin ::
Bermaksud negeri yang aman, lantaran setiap makhluk di bumi Makkah sama ada manusia dan haiwan mendapat keamanan sejak zaman jahiliah hingga kini. Firman Allah bermaksud: "Dan demi kota ini yang aman" (Surah al-Tin: 3)

:: Haraman Aminan ::
Bermaksud "tanah haram yang aman". Firman Allah yang bermaksud: "Dan mereka berkata: "Jika kami mengikuti petunjuk bersama kamu nescaya kami akan diusir dari negeri kami". Dan apakah kami tidak meneguhkan kedudukan mereka dalam tanah Haram (tanah suci) yang aman yang didatangkan ke tempat itu buah-buahan dari segala macam (tumbuh-tumbuhan) untuk menjadi rezeki bagimu dari sisi kami?" (Surah al-Qasas: 57)
 
:: Ma'ad ::
Nama ini bermaksud tempat kembali. Ini merujuk kepada kisah kembalinya Rasulullah s.a.w ke Makkah pada tahun ke-8 Hijrah setelah Baginda dihalau Quraisy sebelum itu. Firman Allah Taala yang bermaksud: "Sesungguhnya yang mewajibkn ke atasmu (melaksanakan hukum-hukum) al-Quran, benar-benar akan mengembalikan kamu ke tempat kembali" (Surah al-Qasas: 85)
:: Al-Qaryah ::
Firman Allah Taala yang bermaksud: "Dan Allah telah membuat satu perumpamaan (dengan) sebuah negeri (qaryatan) yang dahulunya aman lagi tenteram" (Surah al-Nahl: 112)

:: Al-Masjid al-Haram ::
Lafaz ini disebut disebut di dalam al-Quran sebanyak 15 kali (tempat). Antaranya ialah firman Allah bermaksud: "Dan ingatlah, ketika Ibrahim meninggikan (membina) dasar-dasar baitullah bersama Ismail seraya berdoa: "Ya Tuhan kami, terimalah dari kami (amalan kami), sesungguhnya engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui" (Surah al-Baqarah: 127)



Solusi, 2008